Spring rolls pochodzą z Wietnamu, tam
nazywane Gỏi
cuốn lub Nem
cuốn. Znane
chyba już na całym świecie. Wariacji na ich temat jest mnóstwo.
Począwszy od składników (wnętrze wypełnione wieprzowiną,
owocami morza, rybami, tofu czy jajkiem) oraz sposobu przygotowania
(lekko podgotowane lub smażone). Tak naprawdę możemy włożyć w
cieniutki papier ryżowy wszystko na co przyjdzie nam ochota. Oprócz
tego, przygotowywanie ich to niezła frajda!
Składniki:
- papier ryżowy (2 opakowania, około 20 krążków)
- makaron ryżowy (1 opakowanie, około 40g)
- łosoś, filety bez skóry (około 500g)
- rukola
- cebula czerwona (2 średniej wielkości)
- olej rzepakowy
- pieprz cytrynowy
- sól
Sposób przygotowania:
Filety
z łososia nacieramy solą, pieprzem oraz olejem rzepakowym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu
wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę
kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Makaron
ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (namoczyć przez
10 minut w zimnej wodzie, następnie w wrzątku przez 5 minut i
ponownie w zimnej wodzie).
Teraz
zabieramy się do zwijania. Papier ryżowy zamaczamy w letniej wodzie
i kładziemy na deskę do krojenia (powinien zmięknąć w trakcie
nakładania składników). Nakładamy składniki: pół łyżeczki
podsmażonej cebulki, parę listków rukoli, kawałeczek łososia i
trochę makaronu ryżowego. Zawijamy ściskając dość mocno i
odkładamy by trochę przeschły. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Uwielbiam spring rolls'y w każdym wykonaniu:)
OdpowiedzUsuń