piątek, 10 stycznia 2014

Krem z roszponki


Można powiedzieć, że bomba witaminowa. W smaku lekko orzechowa z aromatem wina i przypraw. Wspaniała na włosy, skórę oraz paznokcie.

Składniki:

  • roszponka (opakowanie, około 125g)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło (50g)
  • wino białe wytrawne (50ml)
  • gałka muszkatołowa, rozmaryn oraz sól
  • 3 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:


Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy winem i mieszamy. Dodajemy roszponkę i chwile gotujemy w małej ilości płynu. Gdy zmniejszy swoją objętość zalewamy bulionem i całość doprowadzamy do wrzenia. Na koniec miksujemy (najlepiej blenderem) i doprawiamy solą, rozmarynem i gałka muszkatołową. Całość można podać z grzankami i kleksem śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz