wtorek, 5 grudnia 2017

Korzenne ciasto marchewkowe bez cukru. Zdrowa przekąska nawet dla dzieci.


Ciasto bez dodatkowego cukru! Słodycz pochodzi z marchewki oraz żurawiny. Smak podkreślają przyprawy korzenne takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Ciasto pieczone również na oleju co powoduje, że jest bardzo wilgotne. Bez masła czyli idealne dla osób, które nie tolerują laktozy czy mają alergie na białka mleka krowiego.

Składniki:

  • duża marchewka
  • 3/4 szklanki żurawiny
  • 100g orzechów włoskich
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika lub łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Jajka ubijaj mikserem razem z przyprawami oraz sodą oczyszczoną. Powoli dodawaj olej cały czas ubijając. Orzechy posiekaj bardzo drobno lub zmiel w młynku. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odlej wrzątek z żurawiny. Wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika (180ºC) na pół godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz