wtorek, 19 września 2017

Makaron z dynią oraz masłem orzechowym, weganie się ucieszą.


Bardzo ważne by w diecie wegańskiej zadbać o odpowiednie dobranie produktów tak by potrawa zawierała pełnowartościowe białko. Dodatek orzechów, pestek dyni, makaronu pełnoziarnistego jest jak najbardziej wskazane. Makaron dyniowy można przygotować używając specjalnej tarki do tworzenia spiralek warzywnych lub po prostu kupić tak pociętą dynię w sklepie. Oczywiście alternatywnie można również dynię zetrzeć po prostu na tarce.

Składniki:

  • 250g dyni pociętej na spaghetti
  • 100g spaghetti pełnoziarnistego, bezjajecznego
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 czubate łyżki pestek dyni
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości
  • sól, pieprz, chilli

Sposób przygotowania:


Makaron ugotuj. Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj dynię i podsmażaj około 2 minuty aż lekko zmięknie. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, przyprawami oraz masłem orzechowym. Posyp wcześniej podprażonymi pestkami dyni.




1 komentarz: