Makrela
to dość tłusta ryba, jednak pod względem dietetycznym spożywana
w umiarkowanych ilościach sprzyja naszemu zdrowiu np. kwasy
tłuszczowe omega 3 mogą spowolnić procesy starzenia się komórek,
również obniżyć poziom trójglicerydów. Dlaczego w umiarkowanych
ilościach i ile to jest? Wędzona makrela może zawierać
nitrozaminy lub dioksyny powstałe w procesie wędzenia, porcja
makreli wędzonej (50g) raz na 2 tygodnie moim zdaniem jest jak
najbardziej bezpieczna przy zróżnicowanej diecie.
Składniki:
- kalafior
- szklanka ciecierzycy (sucha lub puszka 400g)
- wędzona makrela
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- połowa pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kalafiora
podziel na różyczki. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek, solą i
pieprzem. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz około 20 minut w
180ºC Aż lekko się
przypiecze.
Ciecierzycę
ugotuj w osolonej wodzie.
Kalafiora
i ciecierzycę odstaw i poczekaj aż ostygną. W tym czasie możesz
przygotować winegret. Musztardę wymieszaj z miodem oraz sokiem z
cytryny a następnie powoli cały czas mieszając.
Makrelę
podziel na segmenty a natkę pietruszki posiekaj.
Wymieszaj
wszystkie składniki.
bardzo fajne połączenie :) cieciorki z makrelą jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń