Kukurydza
kojarzy mi się z końcem lata. Słodka, zawiera około 86kcal /100g
i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, tiaminy, niacyny oraz
folianów. Opcja podpieczonej kukurydzy na kolację bardzo mi
odpowiada. Swoją doprawiłam chilli by zyskać trochę ostrości
oraz zapiekłam z żółtym serem by sprawić by posiłek zawierał
pełnowartościowe białko. Zamiast żółtego sera można użyć
innego np. fety. Można ją rozkruszyć zaraz po upieczeniu.
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 50g sera żółtego
- chilli, sól
- coś zielonego (u mnie rzeżucha)
Sposób przygotowania:
Kukurydzę
ugotuj do miękkości. Czasami zajmuje to pół godziny czasami
godzinę. Czy ktoś wie dlaczego? Następnie ułóż na blaszce do
pieczenia i posyp tartym żółtym serem. Zapiecz aż ser się ładnie
zarumieni. Na koniec dopraw i posyp ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz