Spirulina
jest bogatym w składniki odżywcze składnikiem. Zawiera około 60%
białka i jest to białko pełnowartościowe co może być ważne w
diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Spirulina jest dostępna jako
suplement diety i w 100g zawiera 20% lub więcej niezbędnych
składników odżywczych w szczególności witamin z grupy B
(tiamina, ryboflawina) oraz minerałów takich jak żelazo czy
mangan. Jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych (kwas
gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, kwas linolowy, stearynowy,
eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy oraz arachidonowy)
Składniki na 12 czekoladowych babeczek:
- 250g czekolady gorzkiej (ja użyłam tej o zawartości 86% kakao)
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- czubata łyżka spiruliny
- 2 czubate łyżki podprażonych pestek dyni
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Gorzką
czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Foremki
do muffinek wyłóż folią spożywczą. Następnie wlej do każdej z
nich połowę roztopionej czekolady. Wstaw do lodówki lub do
zamrażalnika jeżeli ci się spieszy. Masło orzechowe zmiksuj z
szczyptą soli, spiruliną oraz podprażonymi pestkami dyni. Przełóż
do foremek a na koniec polej pozostałą czekoladą. Wstaw do lodówki
na co najmniej pół godziny.
jakie fikuśne! :)
OdpowiedzUsuń