Bardzo
ważne by w diecie wegańskiej zadbać o odpowiednie dobranie
produktów tak by potrawa zawierała pełnowartościowe białko.
Dodatek orzechów, pestek dyni, makaronu pełnoziarnistego jest jak
najbardziej wskazane. Makaron dyniowy można przygotować używając
specjalnej tarki do tworzenia spiralek warzywnych lub po prostu kupić
tak pociętą dynię w sklepie. Oczywiście alternatywnie można
również dynię zetrzeć po prostu na tarce.
Składniki:
- 250g dyni pociętej na spaghetti
- 100g spaghetti pełnoziarnistego, bezjajecznego
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 czubate łyżki pestek dyni
- 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości
- sól, pieprz, chilli
Sposób przygotowania:
Makaron
ugotuj. Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a
następnie czosnek. Dodaj dynię i podsmażaj około 2 minuty aż
lekko zmięknie. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, przyprawami oraz
masłem orzechowym. Posyp wcześniej podprażonymi pestkami dyni.
z masłem orzechowym... łał! :)
OdpowiedzUsuń