Owsiane
batoniki to taka wersja owsianki tylko, że na sucho. Bogata w
nasiona, suszone owoce oraz orzechy, jest dobrym rozwiązaniem na
drugie śniadanie lub zdrową przekąskę.
Składniki na około 16 batoników:
- 500g płatków owsianych
- 50g siemienia lnianego
- 50g sezamu
- 100g miodu
- 50g orzechów włoskich
- 150g żurawiny suszonej
- 50g oleju kokosowego
- 3 białka jaja
- jedno jajko
- cynamon
Sposób przygotowania:
Wszystkie
składniki wymieszaj w dużej misce. Blaszkę do pieczenia wyłóż
papierem do pieczenia. Przełóż mieszankę z płatków owsianych i
mocno dociśnij. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC
przez około 25 minut. Następnie ostudź i pokrój na batoniki.
Hej. W czym je później trzymać ? W weekend wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej w zamkniętym pojemniku. Przez to, że w przepisie są jajka nie zalecałabym przechowywania dłużej niż tydzień.
Usuń