wtorek, 2 maja 2017

Owsiane batoniki, zdrowa przekąska do pracy lub szkoły – zamiast kanapek


Owsiane batoniki to taka wersja owsianki tylko, że na sucho. Bogata w nasiona, suszone owoce oraz orzechy, jest dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie lub zdrową przekąskę.

Składniki na około 16 batoników:

  • 500g płatków owsianych
  • 50g siemienia lnianego
  • 50g sezamu
  • 100g miodu
  • 50g orzechów włoskich
  • 150g żurawiny suszonej
  • 50g oleju kokosowego
  • 3 białka jaja
  • jedno jajko
  • cynamon

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż mieszankę z płatków owsianych i mocno dociśnij. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut. Następnie ostudź i pokrój na batoniki.



3 komentarze:

  1. Hej. W czym je później trzymać ? W weekend wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej w zamkniętym pojemniku. Przez to, że w przepisie są jajka nie zalecałabym przechowywania dłużej niż tydzień.

      Usuń