czwartek, 20 kwietnia 2017

Pikantna tarta z młodą kukurydzą 4 sery. Zdrowy, ciekawy pomysł na kolację.


Czy próbowaliście już kiedyś młode kolby kukurydzy? Jak dla mnie rewelacyjne, szczególnie na ostro. Dobrze jest je solidnie doprawić ponieważ są lekko jałowe w smaku, natomiast nadrabiają swoją chrupkością.


Składniki:

  • 100g masła
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • żółtko
  • młode kolby kukurydzy 150g
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • ricotta 50g
  • ser brie 50g
  • cheddar 50g
  • ser z niebieską pleśnią stilton 50g
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, chilli


Sposób przygotowania:


Spód do tarty: Mąkę zagnieć z masłem oraz żółtkiem. Rozwałkuj i wyłóż do foremki do pieczenia ( u mnie dość mała bo 20cm). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie podpiecz w piekarniku 20 minut 180ºC.
Kolby kukurydzy podsmaż na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego. Dopraw solą oraz chilli. Jajka wymieszaj z mlekiem oraz solą i pieprzem. Na podpieczony spód tarty wyłóż kukurydzę, rozkrusz cztery sery i zalej mieszaniną jaj z mlekiem. Zapiecz w piekarniku – około 25 minut w 180ºC.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz