Amarantus
może być dobrą alternatywą dla tradycyjnych zbóż a używana
jako płatki na śniadanie może okazać się ciekawą odmianą. Jest
bogaty w witaminy i minerały oraz zawiera białka o wysokiej jakości
odżywczej, dzięki doskonałej równowadze aminokwasowej. Skład
fitochemiczny nasion działa przeciwutleniająco i przyczynia się do
poprawy zdrowia przez zmniejszenie ryzyka związanego z wystąpieniem
chorób związanych ze stresem oksydacyjnym np. rakiem, chorobami
układu krążenia, cukrzycą czy otyłością.
Składniki na porcje:
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 kiwi
- łyżka wiórków kokosowych
- stewia lub miód do smaku
Sposób przygotowania:
Amarantusa
zalej mlekiem, wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz jednym kiwi.
Podgrzej lub zjedz na zimno. Wymieszaj z miodem. Podawaj ozdobionego
kiwi, migdałami, wiórkami kokosowymi, nasionami chia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz