środa, 17 maja 2017

Kokosowa amarantuska z kiwi, alternatywna owsianka



Amarantus może być dobrą alternatywą dla tradycyjnych zbóż a używana jako płatki na śniadanie może okazać się ciekawą odmianą. Jest bogaty w witaminy i minerały oraz zawiera białka o wysokiej jakości odżywczej, dzięki doskonałej równowadze aminokwasowej. Skład fitochemiczny nasion działa przeciwutleniająco i przyczynia się do poprawy zdrowia przez zmniejszenie ryzyka związanego z wystąpieniem chorób związanych ze stresem oksydacyjnym np. rakiem, chorobami układu krążenia, cukrzycą czy otyłością.

Składniki na porcje:



  • szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 kiwi
  • łyżka wiórków kokosowych
  • stewia lub miód do smaku

Sposób przygotowania:



Amarantusa zalej mlekiem, wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz jednym kiwi. Podgrzej lub zjedz na zimno. Wymieszaj z miodem. Podawaj ozdobionego kiwi, migdałami, wiórkami kokosowymi, nasionami chia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz