piątek, 19 maja 2017

Czekoladowa jaglanka, pomysł na śniadanie.


Płatki jaglane możemy wykorzystać do ugotowania pysznej owsianki. Bardzo dobrze się sprawdza przy nietolerancjach pokarmowych takich jak np. celiakia. Zawiera dość dużo witamin z grupy B oraz mikroelementów, szczególnie manganu. Zachęcam do próbowania różnorodnych kasz oraz płatków by urozmaicać sobie poranki oraz dietę.

Składniki na 2 porcje:

  • 8 łyżek płatków jaglanych
  • 500ml mleka
  • 20g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao
  • 80g suszonych śliwek
  • stewia lub miód do smaku
  • cynamon

Sposób przygotowania:


Płatki gotuj na mleku razem z cynamonem aż spęcznieją. Odstaw na parę minut a następnie wymieszaj z miodem, czekoladą oraz posiekanymi suszonymi śliwkami.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam płatki jaglane! Smakowita opcja :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zdrowe przepisy! U mnie na śnaidanie często pojawiają się gofry pełnoziarniste z owocami albo z serkiem, łososiem i warzywami. I wbrew pozorom długo się ich nie robi, mam dezala u siebie w kuchni i szybo się rozgrzewa i piecze gofry. Są takie chrupiące i smaczne.

    OdpowiedzUsuń