piątek, 16 października 2015

Tort rabarbarowy



Zawsze myślałam, że rabarbar to owoc. Kojarzył mi się z kompotem albo drożdżówkami. Jednak to nie owoc a warzywo i obecnie możemy przebierać w różnorodnych przepisach z jego zastosowaniem. Sam w sobie ma bardzo mało kalorii (tylko 9g/100g) i zawiera bardzo dużo błonnika co może polepszyć perystaltykę jelit. Dodatkowo rabarbar to źródło witaminy C, E, A oraz zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy i antyoksydantów.

Składniki na biszkopt:

  • 250g masła
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania foremki

Dodatkowo:

  • rabarbar około 600g
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • opakowanie budyniu + mleko
  • śmietana 36% (200ml) + łyżka cukru do smaku

Sposób przygotowania:


Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Najwygodniej byłoby to zrobić przy użyciu miksera. Następnie dodać jajka oraz esencję waniliową cały czas miksując. Mąkę przesiać przez sitko i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do masy. Całość dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wysmarowanej masłem. Na spód blaszki możemy wyłożyć papier do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej do suchego patyczka.

Rabarbar myjemy i kroimy w półcentymetrowe kawałki. Wrzucamy do garnka razem z cukrem. Użyjcie tyle cukru ile lubicie. Jeżeli wolicie by był kwaskowaty dodajcie mało. Pamiętajcie, że sam biszkopt oraz budyń jest dosyć słodki dlatego jeżeli lubicie słodko-kwaśne połączenia nie dodawajcie zbyt dużo cukru. Ja dodałam 3 łyżki. Całość gotujcie około 15 minut aż rabarbar zmięknie. Żelatynę namoczcie w 3 łyżkach zimnej wody a następnie dodajcie do gorącego rabarbaru i wymieszajcie aż się rozpuści.

Budyń ugotuj wraz z wskazówkami na opakowaniu dodając połowę przeznaczonego do tego mleka. Musisz jednak uważać by nie powstały grudki dlatego warto jest to dokładnie pilnować i cały czas mieszać.


Kiedy ciasto się upiecze na górę wylewamy przygotowany wcześniej rabarbar i odstawiamy do ostygnięcia i czekamy aż masa się zetnie. Następnie zalewamy budyniem i dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem.





2 komentarze: