niedziela, 18 października 2015

Bezcukrowe babeczki dla diabetyków.



Wiadomo, że cukrzycy w swojej diecie muszą bardzo uważać na cukier. Szczególnie, jeżeli chodzi o wypieki czy różne inne słodkości. Moje babeczki bananowe upiekłam bez cukru jednak pamiętajcie, że nie tylko cukier zawiera węglowodany. Te znajdują się też w bananach oraz jest ich trochę w mielonych migdałach. Dlatego tak czy siak ostrożnie :-) Jedna babeczka zawiera 0,8WW

Składniki na babeczki (12 sztuk)

  • 170g masła
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 160g zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa

Dodatkowo:

  • 100g masła
  • 2 łyżki słodziku
  • banany do ozdoby
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:


Utrzyj masło na gładką puszystą masę. Potrwa to około 10-15 minut. Dodawaj do masy po jednym jajku cały czas miksując. Banany rozgnieć widelcem i dodaj mieszaniny jajek i masła razem z zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz esencją waniliową. Przełóż do foremek i piecz około 25 minut w 180ºC.

Do ozdobienia babeczek użyłam masła wymieszanego ze słodzikiem oraz bananów skropionych sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ich ciemnieniu.






1 komentarz: