Składniki:
- około 150g ananasa z puszki
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 50g drożdży
- 150ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 200g masła
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,
wymieszać z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na około 45 minut
by zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie wymieszać z
pozostałą ilością mąki, roztopionym masłem i jednym jajkiem.
Zagniatać ciasto około 3 minut, cały czas wgniatając powietrze do
momentu aż ciasto będzie lśniące, sprężyste i łatwo będzie
odchodziło od ręki. Co jakiś czas możemy je podsypać mąką, ale
nie za dużo, ponieważ wtedy drożdżówki wyjdą twarde. Odstawić
na około 45 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto
na około 1,5 cm grubości na kształt prostokąta i posypać je
wiórkami kokosowymi i pokrojonymi w kostkę ananasem. Zwinąć w
rulonik jak roladę i pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i
piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
jestem przed sniadaniem, narobiłaś mi apetytu...
OdpowiedzUsuń