sobota, 5 kwietnia 2014

Królik duszony w białym winie z jabłkami


Mięso z królika jest zaliczane do mięsa białego, lekkostrawnego o małej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości cholesterolu. Dodatkowo zawiera wysoki odsetek kwasu linolenowego, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych i zmniejszenie tworzenia skrzepów krwi. Mięso z królika jest w 90% przyswajalne przez organizm ludzki, zawiera dużo minerałów i witamin z grupy B.

Składniki:

  • 1 tuszka z królika
  • 300ml białego wytrawnego wina
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 200ml bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:



Królika podzielić na części. Natrzeć go solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem i odstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w centymetrową kostkę. Skropić sokiem z cytryny, podlać połową wina białego i odstawić. Na patelni rozgrzać olej i układać na nim części królika by ładnie się zarumienił. Przełożyć do większego garnka lub brytfanki, zalać resztą białego wina oraz 200ml bulionu i dusić około 20minut. Na patelni na której smażył się królik dorzucić gałązkę rozmarynu i cebulę pokrojoną w drobną kostkę i chwilę podsmażyć. Całość wlać do brytfanki gdzie dusi się królik. Dodać również jabłka zalane winem. Dusić jeszcze około pół godziny. Podawać np. z pure ziemniaczano – selerowym.


1 komentarz:

  1. bardzo delikatne mięsko , lampka białego wina do tego to grande belezza:-))

    OdpowiedzUsuń