Mięso z królika jest zaliczane do
mięsa białego, lekkostrawnego o małej zawartości tłuszczu i
niskiej zawartości cholesterolu. Dodatkowo zawiera wysoki odsetek
kwasu linolenowego, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób
sercowo – naczyniowych i zmniejszenie tworzenia skrzepów krwi.
Mięso z królika jest w 90% przyswajalne przez organizm ludzki,
zawiera dużo minerałów i witamin z grupy B.
Składniki:
- 1 tuszka z królika
- 300ml białego wytrawnego wina
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 4 średniej wielkości jabłka
- 2 średniej wielkości cebule
- 200ml bulionu
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Królika podzielić na części.
Natrzeć go solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem i odstawić na
godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w
centymetrową kostkę. Skropić sokiem z cytryny, podlać połową
wina białego i odstawić. Na patelni rozgrzać olej i układać na
nim części królika by ładnie się zarumienił. Przełożyć do
większego garnka lub brytfanki, zalać resztą białego wina oraz
200ml bulionu i dusić około 20minut. Na patelni na której smażył
się królik dorzucić gałązkę rozmarynu i cebulę pokrojoną w
drobną kostkę i chwilę podsmażyć. Całość wlać do brytfanki
gdzie dusi się królik. Dodać również jabłka zalane winem. Dusić
jeszcze około pół godziny. Podawać np. z pure ziemniaczano –
selerowym.
bardzo delikatne mięsko , lampka białego wina do tego to grande belezza:-))
OdpowiedzUsuń