Składniki:
- 400g filecików z piersi z kurczaka
- 250g pomidorów w puszce
- 150g kukurydzy z puszki
- 1 duża cebula
- 4 papryczki peperoncino lub inne bardzo ostre
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki cukru
- łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Filety zamarynować w łyżce miodu,
soli, pieprzu, oleju rzepakowym. Odstawić do lodówki na pół
godziny. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oleju i podsmażyć
drobno posiekaną cebulę. Jak się lekko zarumieni dodać cukier i
poczekać aż się skarmelizuje. Następnie dodać pomidory z puszki
i gotować około 15 minut. Kukurydzę odcedzić i dorzucić do sosu.
Doprawić ostrymi papryczkami oraz solą. Kurczaka najlepiej usmażyć
osobno na patelni na łyżce oleju lub upiec w piekarniku (20 minut w
180ºC)
Fileciki podawać razem z sosem. Uwaga gorrrrące!!!
naprawdę gorace jak dodałam habanero!!!!
OdpowiedzUsuń