poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Drożdżówki z kokosem i ananasem


Składniki:

  • około 150g ananasa z puszki
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 50g drożdży
  • 150ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 200g masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:



Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na około 45 minut by zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie wymieszać z pozostałą ilością mąki, roztopionym masłem i jednym jajkiem. Zagniatać ciasto około 3 minut, cały czas wgniatając powietrze do momentu aż ciasto będzie lśniące, sprężyste i łatwo będzie odchodziło od ręki. Co jakiś czas możemy je podsypać mąką, ale nie za dużo, ponieważ wtedy drożdżówki wyjdą twarde. Odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto na około 1,5 cm grubości na kształt prostokąta i posypać je wiórkami kokosowymi i pokrojonymi w kostkę ananasem. Zwinąć w rulonik jak roladę i pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.


1 komentarz: