Składniki:
- makaron razowy (300g)
- śmietana 18% (150ml)
- masło (50g)
- cebula (1 średniej wielkości)
- groszek zielony (200g)
- garść listków mięty
- cukier trzcinowy (2 łyżeczki)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie ze
wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć
na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Posypać cukrem i pozwolić by
się skarmelizował. Dodać zielony groszek i smażyć około 5
minut. Na koniec zalać śmietaną i doprawić solą, pieprzem oraz
gałką muszkatołową. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i
udekorować listkami mięty.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs makaronowy
http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/danie-z-makaronem-lubella-dla-dzieci.html
lubię połaczenia miety z warzywami, fajny pomysł na ciepłą kolację... a mieta już w ogródku rosnie i pachnie!!!!
OdpowiedzUsuńU mnie też mięty pod dostatkiem :) A dziś na kolacji przyjaciele vege ;) Pomysł w sam raz.
OdpowiedzUsuń