niedziela, 9 marca 2014

Śledzie z jabłkiem i cebulą – duża dawka kwasów omega-3


Najwięcej tłuszczu typu omega-3 znaleźć można w najtłustszych rybach z najzimniejszych i najgłębszych mórz i oceanów. Najbogatszym źródłem są makrele, anchois, śledzie, łosoś, tuńczyk oraz owoce morza. Aby skorzystać w całej pełni z rybiego tłuszczu należy rybę piec lub gotować. Smażenie na oleju osłabia siłę tłuszczu typu omega 3. Podobnie nie należy jeść konserw rybnych w oleju roślinnym (chyba, że w tłuszczu własnym, albo w słonej wodzie) Dla przykładu tuńczyk w oleju roślinnym traci 15-25% kwasów tłuszczowych typu omega-3, a z tuńczyka w słonej wodzie wypłukuje się tylko 3%. Ryby tłuste powinniśmy spożywać co najmniej dwa – trzy razy w tygodniu. Zresztą przy niedoborze „dobrych”kwasów tłuszczowych każda ilość ryby poprawia zaburzone proporcje, tak że już nawet 30g tłustej ryby morskiej dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienie różnych chorób.


Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • 250ml śmietany 18%
  • cukier
  • musztarda
  • koperek

Sposób przygotowania:



Śledzie wymoczyć w wodzie gazowanej około 2 godzin. Cebule kroimy w piórka i posypujemy ją 2 łyżkami cukru. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w w paski, skrapiamy cytryną. Cebule, jabłka łączymy ze śmietaną, łyżeczka musztardy i posiekanym koperkiem. Odstawiamy na około godzinę by sos się przegryzł. Przed podaniem układamy filety śledziowe i polewamy sosem, dekorujemy według uznania cytryną lub jabłkiem.


1 komentarz:

  1. do jedzenia śledzi podobno trzeba się zestarzeć, aby uznać ich walory smakowe i odzywcze. Ja uwielbiam a ten przepis jest dla mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń