wtorek, 10 listopada 2020

Marchew – nie tylko pomarańczowa. Dlaczego warto spożywać marchew również w innych kolorach.

 


Marchewka zawsze była jednym z moich ulubionych warzyw. Myślę, że miało na to wpływ jej wszechstronne gastronomiczne użycie. Możemy z niej przygotować praktycznie wszystko. Zupy, wywary, placki, dodatki do obiadu, kluski, frytki, chipsy, soki, dżemy, ciastka owsiane, ciasto marchewkowe, surówki. Jest również przepyszna surowa, bez żadnej obróbki. Idealna jako przekąska dla dorosłych, dzieci (nawet tych najmniejszych – słupki marchewki służące jako gryzak). Marchewka to bogate źródło witaminy A, B1, B2, B6, folianów, potasu, miedzi.

Ostatnio coraz bardziej dostępne w innych niż pomarańczowych odmianach. Czy warto takie marchewki spożywać? Oczywiście że tak. Wszystkie rodzaje marchewek są dobrym źródłem witamin, minerałów czy błonnika. Jednak te fioletowe zawierają również antocyjany (przeciwutleniacze znajdujące się w fioletowych owocach i warzywach takich jak czerwona kapusta, jeżyny, winogrona). Antocyjany jako przeciwutleniacze pomagają chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym czyli wspomagają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Uważa się, że dieta bogata w te substancje może zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych. Przytoczę tu badanie przeprowadzone w populacji koreańskiej w której wzięło udział 923 osoby z rakiem jelita grubego oraz 1846 zdrowych osób. W badaniu sklasyfikowano warzywa i owoce ze względu na kolor (zielone, pomarańczowe / żółte, czerwone / fioletowe i białe). Wysokie spożycie warzyw wiązało się z mniejszą zachorowalnością na raka jelita grubego zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Jednak u kobiet to ta zachorowalność była rzadsza a w analizie koloru spożywanych owoców i warzyw przeważała ilość zielonych i fioletowych warzyw. Mężczyźni częściej sięgali po pomarańczowe i białe warzywa. (źródło)

Czy taka marchewka smakuje inaczej? Oczywiście marchewka marchewce nie równa. Zależy w jakiej glebie dojrzewała lub czy stosowane były opryski. Jednak zdecydowanie ma smak zwykłej pomarańczowej marchewki. Dla ciekawostki dodam, że pierwotnie wszystkie marchewki były koloru białego lub fioletowego dopiero później pod wpływem modyfikacji genetycznych powstała nasza pomarańczowa marchewka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz