poniedziałek, 26 października 2020

Żółte curry – przepis na aromatycznego kurczaka z dużą ilością warzyw

 


Domowe curry nie jest takie trudne do przygotowania, trzeba tylko umiejętnie operować przyprawami. W sosach curry można przemycić bardzo dużą ilość warzyw a po zmiksowaniu będą wyglądały jak gęsty sos. Główne warzywa wykorzystane w sosie to dynia piżmowa, marchewka i kukurydza. Idealnie współgrają z aromatycznymi przyprawami i są rozgrzewającym pomysłem na obiad / kolację w ten jesienny czas.


Składniki na 6 porcji:

  • 750g piersi z kurczaka

  • dynia piżmowa

  • 2 marchewki

  • por

  • 3 kukurydze

  • 200ml gęstego mleka kokosowego (z puszki)

  • 2 cebule

  • 1cm imbiru

  • 4 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki kurkumy

  • łyżeczka kozieradki

  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego

  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • łyżeczka papryki słodkiej

  • pół łyżeczki cynamonu

  • pół łyżeczki chilli

  • 3 listki laurowe

  • 1 gwiazdka anyżu

Dodatkowo ulubione dodatki np. chlebek naan, papadoms, ryż lub kuskus


Sposób przygotowania:

Na odrobinie oleju lub oliwie podsmaż posiekaną cebulę, por, imbir oraz czosnek. Podsmażaj do miękkości. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę. Zalej wodą tak by zakryła warzywa tylko w 3/4 i gotuj około 30 minut. W tym czasie możesz również ugotować kukurydzę oraz pokroić kurczaka w kostkę. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj je oraz dodaj wszystkie wymienione przyprawy: kurkumę, kozieradkę, ziele angielskie, papryka słodka, chilli oraz kmin rzymski. Zmiksuj. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz liście laurowe i anyż. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. W tym czasie możesz lekko ostudzić kukurydzę i oddzielić ziarna – użyj do tego noża. Na koniec dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj razem z kukurydzą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz