wtorek, 24 listopada 2020

Czerwona kapusta – przepis z myślą o dzieciach.


 

5 porcji warzyw / owoców w ciągu dnia, ten znany slogan wydaje się prozaiczny. Jednak, dzieci często są przyzwyczajone do danych potraw i czasami z niepewnością próbują nowych. Czerwona kapusta, jak ją podać? Surówka nie ruszona, gołąbki również, dużo starań a wszystkie kończyły się fiaskiem. Spróbowałam zrobić kotlety z kapusty zainspirowana przepisami dla niemowlaków i podawanie potraw metodą BLW. To był sukces!


Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty lub połowa średniej wielkości kapusty

  • cebula

  • 6 łyżek mąki

  • 3 łyżki bułki tartej

  • sól, pieprz, kozieradka, kminek mielony

  • jajko

Sposób przygotowania:

Kapustę oraz cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości. Odcedź i ostudź (można ugotować dzień wcześniej). Następnie wymieszaj z jajkiem, przyprawami, mąką i bułką tartą. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem (np. olejem rzepakowym) Kotleciki podałam z jakiem sadzonym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz