Soczysty
kurczak w rewelacyjnym sosie marchwiowo imbirowym z lekką nutą
cytrynową. Przepis ten zawiera produkty low fodmap. Dodatkowo,
jeżeli pominiemy masło orzechowe nie będzie zawierał 14 głównych
alergenów. Sos zawiera duże ilości marchewki więc jest to jedna z
5 porcji warzyw / owoców w ciągu dnia.
Składniki:
- mały kurczak w całości
- 3 duże marchewki
- imbir, sól, pieprz
- 500ml wody
- 2 łyżeczki masła orzechowego (można pominąć)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- cytryna
Sposób
przygotowania:
Kurczaka zamarynuj w imbirze, skórce cytrynowej, soli pieprzu oraz
łyżeczce oliwy z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz 1,5h w
temperaturze 200ºC Marchewkę
zetrzyj na tace a następnie podsmaż na łyżeczce oliwy. Zalej wodą
oraz sokiem z cytryny. Gotuj około 20 minut. Kiedy marchewka będzie
miękka dodaj sok, który powstał z pieczonego kurczaka. Dodaj masło
orzechowe oraz przyprawy (imbir, sól, pieprz) Zmiksuj. Przelej do
naczynia w którym piekł się kurczak i piecz jeszcze przez 10
minut. Podawaj z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz