piątek, 3 kwietnia 2020

Pieczony kurczakw sosie marchwiowo imbirowym – przepyszne oraz low fodmap




Soczysty kurczak w rewelacyjnym sosie marchwiowo imbirowym z lekką nutą cytrynową. Przepis ten zawiera produkty low fodmap. Dodatkowo, jeżeli pominiemy masło orzechowe nie będzie zawierał 14 głównych alergenów. Sos zawiera duże ilości marchewki więc jest to jedna z 5 porcji warzyw / owoców w ciągu dnia.

Składniki:
  • mały kurczak w całości
  • 3 duże marchewki
  • imbir, sól, pieprz
  • 500ml wody
  • 2 łyżeczki masła orzechowego (można pominąć)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • cytryna
Sposób przygotowania:

Kurczaka zamarynuj w imbirze, skórce cytrynowej, soli pieprzu oraz łyżeczce oliwy z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz 1,5h w temperaturze 200ºC Marchewkę zetrzyj na tace a następnie podsmaż na łyżeczce oliwy. Zalej wodą oraz sokiem z cytryny. Gotuj około 20 minut. Kiedy marchewka będzie miękka dodaj sok, który powstał z pieczonego kurczaka. Dodaj masło orzechowe oraz przyprawy (imbir, sól, pieprz) Zmiksuj. Przelej do naczynia w którym piekł się kurczak i piecz jeszcze przez 10 minut. Podawaj z ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz