Soczewica to drugie co do zawartości
żródło białka pochodzenia roślinnego (pierwszym jest soja) Nic
dziwnego, że jest używana bardzo często w diecie wegańskiej. Już
100g soczewicy zapewnia 25g białka. Używając jej możemy stworzyć
pyszny, zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Oprócz dużej
zawartości białka soczewica to źródło wielu niezbędnych
składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, witamin z grupy B,
fosforu, żelaza i cynku.
Składniki:
- szklanka brązowej soczewicy
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1cm imbiru
- brokuł (1 szt)
- cukinia (mała)
- szparagi zielone (200g)
- 100ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj zgodnie z
instrukcjami na opakowaniu. W czasie kiedy będziesz gotować
soczewicę przygotuj warzywa. Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na
oleju. Kiedy zmięknie dodaj starty lub posikany czosnek i imbir.
Zmniejsz ogień i dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażaj co
jakiś czas mieszając. Kiedy cukinia zmięknie dodaj mleczko
kokosowe i przyprawy. Wymieszaj z soczewicą. W trakcie smażenia
cukinii przygotuj resztę warzyw. Od brokuła oddziel różyczki a
głąb pokrój w kostkę. Szparagi pokrój w 1cm kawałki. W garnku
wstaw osoloną wodę i kiedy będzie wrzała wrzuć na początek głąb
brokuła a po 10 min pozostałe zielone warzywa. Gotuj 3 minuty.
Odcedż i dorzuć do soczewicy. Wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz