sobota, 18 kwietnia 2020

Brązowa soczewica z zielonymi warzywami, wegańskie pełnowartościowe danie.





Soczewica to drugie co do zawartości żródło białka pochodzenia roślinnego (pierwszym jest soja) Nic dziwnego, że jest używana bardzo często w diecie wegańskiej. Już 100g soczewicy zapewnia 25g białka. Używając jej możemy stworzyć pyszny, zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Oprócz dużej zawartości białka soczewica to źródło wielu niezbędnych składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i cynku.

Składniki:
  • szklanka brązowej soczewicy
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1cm imbiru
  • brokuł (1 szt)
  • cukinia (mała)
  • szparagi zielone (200g)
  • 100ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W czasie kiedy będziesz gotować soczewicę przygotuj warzywa. Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na oleju. Kiedy zmięknie dodaj starty lub posikany czosnek i imbir. Zmniejsz ogień i dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażaj co jakiś czas mieszając. Kiedy cukinia zmięknie dodaj mleczko kokosowe i przyprawy. Wymieszaj z soczewicą. W trakcie smażenia cukinii przygotuj resztę warzyw. Od brokuła oddziel różyczki a głąb pokrój w kostkę. Szparagi pokrój w 1cm kawałki. W garnku wstaw osoloną wodę i kiedy będzie wrzała wrzuć na początek głąb brokuła a po 10 min pozostałe zielone warzywa. Gotuj 3 minuty. Odcedż i dorzuć do soczewicy. Wymieszaj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz