wtorek, 7 kwietnia 2020

Cynamonowa drożdżówka. Bez jajek, bez mleka oraz cukru.






Taka drożdżówka to idealny wegański deser. Może też być super przekąską dla dzieci ponieważ nie zawiera cukru. Słodycz pochodzi z bananów oraz rodzynek.

Składniki na ciasto:
  • 200ml mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
  • 2 łyżeczki suchych drożdzy lub 20g świeżych
  • duży dojrzały banan
  • łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
  • łyżka margaryny roślinnej lub 2 łyżki oleju
  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na nadzienie:
  • duży dojrzały banan
  • spora garść rodzynek
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalej wrzątkiej i odstaw na 15 minut.

Siemie lniane (mielone) zalej odrobiną wrzątku i odstaw i poczekaj aż napęcznieje. Możesz też wymieszać z zimną wodą i podgrzać w mikrofalówce. Odstaw by lekko przestygło.

Roztopioną margarynę (lub olej) wlej do mleka. Dodaj drożdze i dokładnie wymieszaj. Jednego banana rozgnieć widelcem. Dodaj do mleka razem z cynamonem, mąką oraz namoczonym siemieniem lnianym. Wymieszaj. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie: Namoczone rodzynki zmiksuj (jest ich dosyć mało więc zmieliłam je w moździerzu). Banana rozgnieć widelcem. Wymieszaj z rodzynkami i cynamonem.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i lekko nasmaruj tłuszczem. Blat wysyp mąką a następnie przełóż ciasto. Lekko rozwałkój a na wierzch rozsmaruj nadzienie. Zawiń w rulon a następnie pokrój na kawałki i przełóż na papier do pieczenia. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 180C. Piecz około 20-30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz