Taka drożdżówka to idealny wegański
deser. Może też być super przekąską dla dzieci ponieważ nie
zawiera cukru. Słodycz pochodzi z bananów oraz rodzynek.
Składniki na ciasto:
- 200ml mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
- 2 łyżeczki suchych drożdzy lub 20g świeżych
- duży dojrzały banan
- łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
- łyżka margaryny roślinnej lub 2 łyżki oleju
- 250g mąki pszennej
- łyżeczka cynamonu
Składniki na nadzienie:
- duży dojrzały banan
- spora garść rodzynek
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalej wrzątkiej i odstaw na
15 minut.
Siemie lniane (mielone) zalej odrobiną
wrzątku i odstaw i poczekaj aż napęcznieje. Możesz też wymieszać
z zimną wodą i podgrzać w mikrofalówce. Odstaw by lekko
przestygło.
Roztopioną margarynę (lub olej) wlej
do mleka. Dodaj drożdze i dokładnie wymieszaj. Jednego banana
rozgnieć widelcem. Dodaj do mleka razem z cynamonem, mąką oraz
namoczonym siemieniem lnianym. Wymieszaj. Odstaw na 30 minut do
wyrośnięcia.
Nadzienie: Namoczone rodzynki zmiksuj
(jest ich dosyć mało więc zmieliłam je w moździerzu). Banana
rozgnieć widelcem. Wymieszaj z rodzynkami i cynamonem.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem
i lekko nasmaruj tłuszczem. Blat wysyp mąką a następnie przełóż
ciasto. Lekko rozwałkój a na wierzch rozsmaruj nadzienie. Zawiń w
rulon a następnie pokrój na kawałki i przełóż na papier do
pieczenia. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia a następnie
upiecz w piekarniku nagrzanym do 180C. Piecz około 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz