Pieczarki
zyskują na smaku jeżeli są podsmażone. Zawsze dodaje do nich
cebulkę, czosnek oraz rozmaryn. Takie połącznie może być
składnikiem wielu dań np. sosów, risotta, makaronów. Ja zrobiłam
zupę pieczarkową z wołowymi klopsikami i użyłam do tego tylko
jednego garnka by oszczędzić sobie zmywania.
Składniki:
- 600g pieczarek
- 3 małe cebulki
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- marchewka
- łyżka oliwy z oliwek
- 100ml śmietany 30%
- czerstwa bułka
- 100ml mleka
- 300g mięsa wołowego
- sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
W
dużym garnku na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę a
następnie czosnek. Dodaj posiekany rozmaryn oraz pieczarki i
podsmażaj aż się zarumienią. W tym czasie obierz ziemniaki i
marchewkę i pokrój je w kostkę. Kiedy pieczarki nabiorą koloru
dodaj warzywa i zalej wrzątkiem. Dodaj liść laurowy, ziele
angielskie oraz pieprz i gotuj około 15 minut.
Bułkę
namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj z wołowym mięsem mielonym.
Dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i wrzucaj je do gotującej
się zupy. Gotuj jeszcze kolejne 15 minut. Na koniec dodaj śmietankę
i dopraw do smaku, soląpieprzem i gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz