wtorek, 14 kwietnia 2020

Zupa pieczarkowa z klopsikami – pomysł na jednogarnkowy obiad




Pieczarki zyskują na smaku jeżeli są podsmażone. Zawsze dodaje do nich cebulkę, czosnek oraz rozmaryn. Takie połącznie może być składnikiem wielu dań np. sosów, risotta, makaronów. Ja zrobiłam zupę pieczarkową z wołowymi klopsikami i użyłam do tego tylko jednego garnka by oszczędzić sobie zmywania.




Składniki:

  • 600g pieczarek
  • 3 małe cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100ml śmietany 30%
  • czerstwa bułka
  • 100ml mleka
  • 300g mięsa wołowego
  • sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

W dużym garnku na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj posiekany rozmaryn oraz pieczarki i podsmażaj aż się zarumienią. W tym czasie obierz ziemniaki i marchewkę i pokrój je w kostkę. Kiedy pieczarki nabiorą koloru dodaj warzywa i zalej wrzątkiem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj około 15 minut.
Bułkę namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj z wołowym mięsem mielonym. Dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i wrzucaj je do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze kolejne 15 minut. Na koniec dodaj śmietankę i dopraw do smaku, soląpieprzem i gałką muszkatołową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz