Pieczeń
rzymska, czyli mięso mielone zapiekane. Banalnie proste, ponieważ
nie trzeba formować kotlecików. Po prostu wkładasz wszystkie
składniki do foremki. U mnie żeby było jeszcze prościej użyłam
cukinii zamiast jajka na twardo. Zyskałam dodatkową porcję warzyw.
Pieczeń rzymską można jeść na ciepło lub na zimno (zimny bufet
lub do kanapek)
Składniki:
- 800g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego 12% tłuszczu)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- cukinia
- 4 plasterki sera żółtego
- łyżeczka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, rozmaryn
Sposób przygotowania:
Cukinię
przekrój wzdłuż na 4 słupki. Posól i popierz i odstaw na 15
minut. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie
czosnek oraz posiekany rozmaryn. Odstaw na chwilę by lekko ostygła.
Mięso mielone wymieszaj z przyprawami, jajkiem oraz podsmażoną
cebulką. Cukinię złóż w całość i owiń plasterkami żółtego
sera. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Na dno wyłóż połowę mięsa.
Następnie nałóż cukinię z serem. Zakryj pozostałą ilością
mięsa. Zapiecz w piekarniku aż wierzch ładnie się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz