niedziela, 24 czerwca 2018

Grzanki syrenki, czyli pomysł na odjechane kanapki z spiruliną






Istnieje sporo kontrowersji na temat spiruliny. Czy jest bezpieczna do spożycia. Zacznijmy od tego czym jest spirulina. Spirulina to sproszkowane niebiesko-zielone algi, które może być spożywana przez ludzi i inne zwierzęta. Zawiera duże ilości białka i jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, minerałów takich jak żelazo, magnez. Dodatkowo jest źródłem kwasów tłuszczowych (kwas gamma-linolenowy, kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas stearydonowy, [16] kwas eikozapentaenowy (EPA), dokozaheksaenowy kwas (DHA) i kwas arachidonowy. Spirulina nie zawiera witaminy B12. Czasami może być dodawana przez producentów suplementów diety, jednak nie występuje w spirulinie naturalnie. Spirulina jest formą cyjanobakterii, z których niektóre są znane z produkcji toksyn, takich jak mikrocystyny. Stwierdzono, że niektóre suplementydiety są właśnie zanieczyszczone, aczkolwiek na poziomach poniżej limitu ustalonego przez Oregon Health Department. Mikrocystyny mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a w dłuższej perspektywie także uszkodzenie wątroby. Skutki długotrwałej ekspozycji na nawet bardzo niskie stężenia mikrocystyn są niepokojące, ze względu na potencjalne ryzyko toksyczności dla kilku układów narządów i prawdopodobnie raka. Brzmi trochę przerażająco. Duże obawy wzbudza również zanieczyszczenie metalami ciężkimi jak donosi Chińska Agencja ds. Żywności i Leków. Głównie chodzi o wysokie stężnie ołowiu, rtęci oraz arsenu.
Podsumowując spirulina ma swoje plusy i minusy. Wydaje mi się, że możemy wykorzystać z niej to co dobre spożywając ją w małych ilościach co jakiś czas. A ja bardzo chciałam zrobić syrenkowe kanapeczki:-)



Składniki na 3 tosty:

  • łyżeczka spiruliny
  • 3 łyżki serka twarogowego mielonego (ja użyłam soft cheese) – można też użyć mascarpone, ricotty lub innego miękkiego sera, który łatwo się rozsmarowuje.
  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego

Sposób przygotowania:

Przygotuj 2 miseczki. W jednej umieść 3/4 łyżeczki spiruliny i wymieszaj z łyżką serka. W drugiej umieść 1/4 oraz łyżkę serka i również dokładnie wymieszaj. W ten sposób masz 3 różne kolory. Biały oraz 2 różne odcienie turkusowego. Nakładaj na pieczywo tak by powstały różne wzory.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz