piątek, 15 czerwca 2018

Zupa z białych warzyw oraz kiełkami groszku zielonego – idealna na lato




Bardzo letnia zupa, kiełki zielonego groszku nadają bardzo charakterystycznego i orzeźwiającego posmaku. Wszystkim domownikom bardzo smakowała. Nawet małej Klarze, która od czasu do czasu postanawia nie jeść nic przez cały dzień:-)

Składniki:

  • seler (duży)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 małych pietruszek (korzeń)
  • marchewka
  • 200ml mleczka kokosowego (można zastąpić śmietaną 12%)
  • 2 garście kiełek zielonego groszku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:


Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zalej wrzątkiem i gotuj około 20 minut aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku. Na koniec wlej mleko kokosowe i wrzuć kiełki. Wymieszaj. Nie gotuj już zupy dłużej, ponieważ mleczko kokosowe może się zważyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz