Bardzo
letnia zupa, kiełki zielonego groszku nadają bardzo
charakterystycznego i orzeźwiającego posmaku. Wszystkim domownikom
bardzo smakowała. Nawet małej Klarze, która od czasu do czasu
postanawia nie jeść nic przez cały dzień:-)
Składniki:
- seler (duży)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 małych pietruszek (korzeń)
- marchewka
- 200ml mleczka kokosowego (można zastąpić śmietaną 12%)
- 2 garście kiełek zielonego groszku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na
łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulkę a następnie
czosnek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
Zalej wrzątkiem i gotuj około 20 minut aż warzywa zmiękną.
Dopraw do smaku. Na koniec wlej mleko kokosowe i wrzuć kiełki.
Wymieszaj. Nie gotuj już zupy dłużej, ponieważ mleczko kokosowe
może się zważyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz