Już
prawie koniec wiosny i początek lata. Robi się coraz cieplej. W
upały często wybieramy lżejsze opcje posiłków. Najlepiej
schłodzone. Polecam z całego serca puddingi chia. Kiedyś te
nasionka wydawały mi się dość trudne w przygotowaniu i zbyt
ekstrawaganckie. Teraz uważam, że są prostsze niż przygotowanie
owsianki. Rabarbar dodaje wspaniały kwaskowy posmak. W połączeniu
ze słodkim puddingiem chia rewelacja.
Składniki na 2 porcje:
- 1/4 szklanki nasion chia
- szklanka mleka
- łyżeczka miodu lub stewii / ksylitolu + łyżka miodu do rabarbaru
- 400g rabarbaru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Nasiona
chia wymieszaj z łyżeczką miodu oraz mlekiem. Mieszaj co jakiś
czas tak by nasiona się nie skleiły. Rabarbar oczyść z włókiem.
Następnie pokrój go na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło
a następnie dodaj rabarbar. Gotuj na wolnym ogniu aż zacznie
puszczać soki i powstanie papka. Dodaj cynamon oraz miód. Kiedy
rabarbar będzie gotowy przelej nasiona chia wymieszane z mlekiem do
szklanek i odstaw najlepiej na noc. Rabarbar ułóż na wierch
najlepiej rano jeżeli chcesz żeby twój deser był warstwowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz