wtorek, 19 czerwca 2018

Rabarbarowy pudding chia – na deser lub na śniadanie. Słodki z wyraźną kwaśną nutą.



Już prawie koniec wiosny i początek lata. Robi się coraz cieplej. W upały często wybieramy lżejsze opcje posiłków. Najlepiej schłodzone. Polecam z całego serca puddingi chia. Kiedyś te nasionka wydawały mi się dość trudne w przygotowaniu i zbyt ekstrawaganckie. Teraz uważam, że są prostsze niż przygotowanie owsianki. Rabarbar dodaje wspaniały kwaskowy posmak. W połączeniu ze słodkim puddingiem chia rewelacja.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • szklanka mleka
  • łyżeczka miodu lub stewii / ksylitolu + łyżka miodu do rabarbaru
  • 400g rabarbaru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Nasiona chia wymieszaj z łyżeczką miodu oraz mlekiem. Mieszaj co jakiś czas tak by nasiona się nie skleiły. Rabarbar oczyść z włókiem. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło a następnie dodaj rabarbar. Gotuj na wolnym ogniu aż zacznie puszczać soki i powstanie papka. Dodaj cynamon oraz miód. Kiedy rabarbar będzie gotowy przelej nasiona chia wymieszane z mlekiem do szklanek i odstaw najlepiej na noc. Rabarbar ułóż na wierch najlepiej rano jeżeli chcesz żeby twój deser był warstwowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz