wtorek, 21 lutego 2017

Zdrowsza odchudzona wersja Macaroni and cheese.


Macaroni and cheese to popularna potrawa kuchni brytyjskiej. Jest rajem dla serowych smakoszy. Składa się z makaronu oraz sosu serowego. Całość na koniec może być jeszcze zapieczona w piekarniku. Ser, sos beszamelowy sprawiają, że potrawa ta jest dość tłusta i ciężka. Nie zawiera warzyw, ma bardzo małą ilość błonnika i co tu dużo mówić nie jest jakimś super zdrowym wyborem jeżeli chodzi o kolację czy obiad. Moją zdrowszą wersję macaroni cheese przygotowałam z cieciorki. Zamiast sosu beszamelowego użyłam gęstego kremu z cieciorki, doprawionego musztardą oraz gałką muszkatołową. Prawie nie czuć różnicy w porównaniu z standardowym macaroni cheese a o ile więcej możemy zyskać.

Składniki na 2 porcje:

  • 100g makaronu
  • cieciorka (250g)
  • łyżeczka musztardy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • ser żółty (50g)

Sposób przygotowania:


Na łyżeczce oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj cieciorkę z puszki z 2 łyżkami wody z puszki. Całość zmiksuj dodając musztardę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz połowę tartego sera. Makaron ugotuj. Sos wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia wysmarowanego masłem. Posyp serem i zapiecz aż ser się ładnie zarumieni.



1 komentarz: