Macaroni
and cheese to popularna potrawa kuchni brytyjskiej. Jest rajem dla
serowych smakoszy. Składa się z makaronu oraz sosu serowego. Całość
na koniec może być jeszcze zapieczona w piekarniku. Ser, sos
beszamelowy sprawiają, że potrawa ta jest dość tłusta i ciężka.
Nie zawiera warzyw, ma bardzo małą ilość błonnika i co tu dużo
mówić nie jest jakimś super zdrowym wyborem jeżeli chodzi o
kolację czy obiad. Moją zdrowszą wersję macaroni cheese
przygotowałam z cieciorki. Zamiast sosu beszamelowego użyłam
gęstego kremu z cieciorki, doprawionego musztardą oraz gałką
muszkatołową. Prawie nie czuć różnicy w porównaniu z
standardowym macaroni cheese a o ile więcej możemy zyskać.
Składniki na 2 porcje:
- 100g makaronu
- cieciorka (250g)
- łyżeczka musztardy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- ser żółty (50g)
Sposób przygotowania:
Na
łyżeczce oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek.
Dodaj cieciorkę z puszki z 2 łyżkami wody z puszki. Całość
zmiksuj dodając musztardę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz
oraz połowę tartego sera. Makaron ugotuj. Sos wymieszaj z makaronem
i przełóż do naczynia wysmarowanego masłem. Posyp serem i zapiecz
aż ser się ładnie zarumieni.
Przepyszna wersja :) Palce lizać <3
OdpowiedzUsuń