Masło
orzechowe jest dobrym źródłem białka, błonnika, witaminy E,
Witaminy B3 i B5. Dodatkowo zawiera wiele minerałów takich jak
mangan, magnez, fosfor, cynk, miedź oraz żelazo i cynk. Można
używać je na wiele sposobów ale zazwyczaj jest dodatkiem do wielu
potraw. Szczególnie dobrze sprawdza się w dietach wegetariańskich
i wegańskich ponieważ jak już wcześniej wspomniałam jest bogatym
źródłem białka. Tym razem mam zaszczyt przedstawić owsiankę z
masłem orzechowym przekładaną malinami. Słono – słodka
owsianka przekładana kwaskowatymi malinami to jak dla mnie świetne
rozpoczęcie dnia.
Składniki na 2 porcje:
- szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 200g malin
Sposób przygotowania:
Płatki
owsiane zalej mlekiem i zacznij gotować na małym ogniu. Wkrój
banana i mieszaj do momentu kiedy owsianka będzie gęsta a banan się
rozpadnie. Maliny rozgnieć widelcem. W szklance lub w pucharku
nakładaj kolejno owsiankę, maliny, owsiankę i maliny. Smacznego!!!
Ile kalorii zawiera 1 porcja? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń