Dlaczego
zdrowy i dietetyczny? Zamiast mąki użyłam kaszy pęczak gotowanej
z kurkumą co zwiększyło ilość błonnika oraz zawartość
składników mineralnych. Dodatkowo gorzkie kakao czyli bogactwo
magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi
jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej.
Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia
takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie
nam to na zdrowie.
Składniki na masę czekoladową:
- szklanka kaszy pęczak
- łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki stewii
- pół szklanki kakao
- 3 jajka
- 200ml jogurtu naturalnego
Składniki na masę sernikową:
- 400g serka mascarpone
- 2 jajka
- 2 łyżki stewii
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 200ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo
do ozdoby gorzka czekolada oraz masło orzechowe
Sposób przygotowania:
Kaszę
pęczak ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem kurkumy. Odstaw do
ostygnięcia. Do kaszy dodaj jajka, jogurt naturalny oraz stewię.
Całość zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj z kakaem. Wyłóż do
foremki wysmarowanej olejem.
Serek
mascarpone wymieszaj mikserem razem z jajkami, stewią, masłem
orzechowym oraz jogurtem naturalnym. Tak przygotowaną masę
sernikową wylej na czekoladowy spód.
Wstaw
do nagrzanego piekarnika (180ºC)
i piecz 40 minut. Na koniec posmaruj masłem orzechowym i posyp tartą
gorzką czekoladą.
Zrobiłam, udał się, bardzo smaczny. Dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuń