środa, 8 lutego 2017

Batoniki z suszonej żurawiny i kokosa.


Infekcje dróg moczowych jest jedną najczęstrzych infekcji bakteryjnych w szczególności u kobiet. Najczęściej spowodowane przez bakterie Escherichia coli. Żurawina zawiera proantocyjanidyny, czyli bardzo unikalne składniki odżywcze, które pozwalają zapobiec bakterii E. coli do przyłączenia się do błony śluzowej pęcherza i dróg moczowych przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na tego typu infekcje. Żurawina to również bogactwo witaminy C, błonnika oraz manganu. W smaku kwaśne i dające lekki słodki posmak na końcu to raj dla podniebienia. Razem z nutą kokosową to pyszny pomysł na słodką przekąskę. 

Składniki:

  • 250g suszonej żurawiny
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki otrębów owsianych

Sposób przygotowania:


Olej kokosowy rozpuść. Zmiksuj z suszoną żurawiną tak by powstała gładka masa. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi i otrębami. Zawiń w folię spożywczą tworząc płaski prostokąt. Wstaw do lodówki aż masa stężeje, na około 3 godziny. Następnie potnij na batoniki. Z przepisu wychodzi 7 porcji.




1 komentarz:

  1. Świetny pomysł połączenia suszonej żurawiny z olejem kokosowym :) Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń