Czy w dzieciństwie też
tak bardzo nie lubiliście słodyczy o smaku kawy? Czekoladki, torty
albo ciasteczka? Zawsze się zastanawiałam jak można lubować się
w takich słodkościach. Ten tort natomiast – orzechowy z kremem
kawowym jest zaskakująco smaczny. Może dlatego, że bardzo
słodki...
Składniki na biszkopt:
- 100 zmielonych orzechów włoskich
- 250g cukru
- 250g masła
- 220g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki wody
Składniki na krem:
- 400g cukru pudru
- 180g masła
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka wody
Dodatkowo orzechy do
ozdoby.
Sposób przygotowania:
Biszkopt: masło ucierać
z cukrem aż będzie puszyste. Zazwyczaj trwa to dosyć długo więc
warto wspomóc się mikserem. Następnie dodajemy jajka jedno po
drugim cały czas miksując. Kawę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy
do masy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przekładamy w do
wysmarowanej masłem blaszki do pieczenia. Pieczemy 40 minut w
temperaturze 180ºC.
Możemy sprawdzić czy ciasto się upiekło używając drewnianego
patyczka. Jeżeli jest suchy – ciasto gotowe.
Krem:
masło ucieramy dodając cukier puder. Kawę rozpuszczamy w jak
najmniejszej ilości wody i dodajemy do ubijanego kremu.
Wystudzone
ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem w środku i na
wierzchu. Ozdabiamy orzechami.
Ja kawowe słodkości wielbię chyba od zawsze :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda cudownie :)
chetnie przekonam się do smaku kawy w cieście... do tej pory było to mozliwe jedynie w tiramisu.
OdpowiedzUsuńSpróbuj do kremu dodać z 15 ml whisky, z której wcześniej odparuje sie alkohol. Zawsze tak robię, ponieważ krem ma wtedy posmak takiego typowego irish coffe, które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń