środa, 18 czerwca 2014

Pikantne kotleciki wołowe na pieczarkowym risotto

Przepis idealny na romantyczną kolację dla dwojga. Kotleciki nie wymagają większej uwagi a papryczki sprawiają, że potrawa jest przyjemnie ostra. Do tego delikatny ryż z aromatem brązowych pieczarek...



Składniki na kotleciki:

  • 2 papryczki chili
  • 400g mięsa wołowego mielonego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na pieczarkowe risotto:

  • 300g brązowych pieczarek (brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne niż te zwykłe, białe)
  • szklanka ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1,5szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać razem z mięsem mielonym, jajkiem, solą i pieprzem. Formować malutkie okrągłe kotleciki, które smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.


Cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć je na maśle, dodać ryż i chwilę go podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut. Kiedy ryż będzie już miękki dodać śmietanę i parmezan, jeżeli trzeba dosolić.





1 komentarz:

  1. jak to miło, że po przerwie wróciłaś do bloga i zamieszczasz swoje kulinarne twórczości. Chetnie będę zaglądała na Wyśmienitego !!!

    OdpowiedzUsuń