Przepis idealny na romantyczną kolację dla dwojga. Kotleciki nie wymagają większej uwagi a papryczki sprawiają, że potrawa jest przyjemnie ostra. Do tego delikatny ryż z aromatem brązowych pieczarek...
Składniki na kotleciki:
- 2 papryczki chili
- 400g mięsa wołowego mielonego
- 1 duża czerwona cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na pieczarkowe risotto:
- 300g brązowych pieczarek (brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne niż te zwykłe, białe)
- szklanka ryżu
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 łyżki parmezanu
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1,5szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
Cebulę i papryczkę pokroić w drobną
kosteczkę i wymieszać razem z mięsem mielonym, jajkiem, solą i
pieprzem. Formować malutkie okrągłe kotleciki, które smażymy z
każdej strony na rozgrzanym oleju.
Cebulę i pieczarki pokroić i
podsmażyć je na maśle, dodać ryż i chwilę go podsmażyć. Zalać
bulionem i gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut. Kiedy
ryż będzie już miękki dodać śmietanę i parmezan, jeżeli
trzeba dosolić.
jak to miło, że po przerwie wróciłaś do bloga i zamieszczasz swoje kulinarne twórczości. Chetnie będę zaglądała na Wyśmienitego !!!
OdpowiedzUsuń