Chciałam podzielić się wrażeniami
ze swojej dotychczasowej pracy w firmie cateringowej żywiącej jeden
z Domów Pomocy Społecznej niedaleko Poznania. Dzienna stawka
żywieniowa wynosi 18zł, która powiedzmy sobie szczerze nie jest za
wysoka, jednak przygotowywane przez nas posiłki są
pełnowartościowe, porcje są duże no i przede wszystkim są
smaczne. Żywimy seniorów w zakresie śniadania, obiadu,
podwieczorku i kolacji. Przygotowywane potrawy to głównie kuchnia
wielkopolska, które przyrządzają doświadczeni kucharze i
kucharki. Obiad zawsze dwudaniowy. Zupy tradycyjne na przykład:
ogórkowa, pomidorowa, rosół, krupnik, żurek, barszcz ukraiński,
koperkowa czy jarzynowa. Drugie danie składa się z 3 składników:
mięsa/ryby, dodatku skrobiowego oraz dodatku warzywnego no i
oczywiście sosik. Na częste prośby mieszkańców Domu Pomocy
Społecznej przygotowujemy również potrawy jarskie np. plyndze,
gzik, łazanki, pierogi czy naleśniki. Nie obędzie się również
bez podwieczorku na który serwujemy ciasta np. piernik, drożdżówkę
czy ciasto marchwiowe, które sami pieczemy. Na początku wydawało
mi się, że ciężko będzie zadowolić prawie 80 osób, jednak po
przeprowadzonej ankiecie z naszymi żywionymi oraz po spotkaniach z
radą mieszkańców Ci są bardzo zadowoleni. Powiem szczerze, że to
co gotujemy jest przepyszne. Czasem nie mogę wyjść z podziwu jak
wyśmienicie nam to wychodzi. Mam nadzieję, że tak pozostanie i
utrzymamy wysoki standard. Poniżej zdjęcia niektórych posiłków.
jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowanego opisu. Mam wrażenie, jestem pewna, że przygotowywane dania jak piszesz są przygotowane z pełnowartościowych składników a najważniejszym z nich jest serce. Posiłek przygotowywany z miłością wyśmienicie odżywia . Trzymam kciuki !!!
OdpowiedzUsuńWpis budujący. Po tytule obawiałam się czegoś w rodzaju najgorszego szpitalnego jedzenia, a tu proszę - suróweczka, zieleninka. Fajnie :)
OdpowiedzUsuń