Mielona wołowina z warzywami w sosie
pomidorowym, następnie zapieczona w cieście drożdżowym, które
nabiera aromatu całej potrawy. Całość tworzy bardzo przyjemną
kompozycję. Można ją jeść na wiele sposobów, chociaż wydaje mi
się, że najlepszy to urywanie kawałków chlebka z wierzchu i
maczanie go w sosie. Mmmm, pycha.
Składniki (chlebowa skorupka):
- pół szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 30g drożdży
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Składniki (wołowina z warzywami):
- mięso wołowe mielone (400g)
- cebula (1 duża sztuka)
- papryczka chili
- pomidory w puszcze (250g)
- groszek konserwowy (puszka)
- 2 małe marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać w rondelku z masłem,
dodać cukier i sól. Temperatura mleka powinna być taka by można
było spokojnie włożyć do niego palec, dopiero wtedy możemy dodać
drożdże i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i
odstawić na pół godziny by ciasto zaczęło rosnąć. Następnie
dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Może się trochę lepić
dlatego warto je podsypać mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na
około pół godziny. Należy pamiętać by ciasto przykryć
ściereczką inaczej się wysuszy.
W większym garnku lub patelni rozgrzać
olej, na którym należy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,
papryczkę chili oraz seler naciowy. Całość musi nabrać złotego
koloru. Następnie dodajemy tartą na grubych oczkach marchewkę i
chwilę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki a po chwili kiedy sos
będzie już gorący dodajemy wołowinę. Całość mieszamy i
gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na
koniec dodajemy groszek konserwowy.
Mięsny farsz przekładamy do naczynia
żaroodpornego (ja użyłam dwóch mniejszych). Ciasto drożdżowe
rozgniatamy lub wałkujemy dy uzyskać kształt naszego naczynia i
ostrożnie układamy na wołowinie. Ciasto możemy naciąć w
niektórych miejscach oraz ozdobić wedle uznania i pomysłu.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC
przez około 20 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Maria,aż tutaj pachnie:-))
OdpowiedzUsuń