wtorek, 24 czerwca 2014

Wołowina zapiekana pod chrupiącą chlebową skorupką.

Mielona wołowina z warzywami w sosie pomidorowym, następnie zapieczona w cieście drożdżowym, które nabiera aromatu całej potrawy. Całość tworzy bardzo przyjemną kompozycję. Można ją jeść na wiele sposobów, chociaż wydaje mi się, że najlepszy to urywanie kawałków chlebka z wierzchu i maczanie go w sosie. Mmmm, pycha.



Składniki (chlebowa skorupka):
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Składniki (wołowina z warzywami):
  • mięso wołowe mielone (400g)
  • cebula (1 duża sztuka)
  • papryczka chili
  • pomidory w puszcze (250g)
  • groszek konserwowy (puszka)
  • 2 małe marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania: 


Mleko podgrzać w rondelku z masłem, dodać cukier i sól. Temperatura mleka powinna być taka by można było spokojnie włożyć do niego palec, dopiero wtedy możemy dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny by ciasto zaczęło rosnąć. Następnie dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Może się trochę lepić dlatego warto je podsypać mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Należy pamiętać by ciasto przykryć ściereczką inaczej się wysuszy.

W większym garnku lub patelni rozgrzać olej, na którym należy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chili oraz seler naciowy. Całość musi nabrać złotego koloru. Następnie dodajemy tartą na grubych oczkach marchewkę i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki a po chwili kiedy sos będzie już gorący dodajemy wołowinę. Całość mieszamy i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy groszek konserwowy.


Mięsny farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłam dwóch mniejszych). Ciasto drożdżowe rozgniatamy lub wałkujemy dy uzyskać kształt naszego naczynia i ostrożnie układamy na wołowinie. Ciasto możemy naciąć w niektórych miejscach oraz ozdobić wedle uznania i pomysłu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut aż ciasto się ładnie zarumieni. 









1 komentarz: