Jabłka to chyba moje ulubione owoce.
Soczyste, słodkie a jakie zdrowe. Obniżają poziom cholesterolu
oraz zawierają czynniki przeciwnowotworowe. Dodatkowo działają
przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Składniki:
- 100g masła
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
- cynamon
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowałam kruszonkę:
łyżka masła, łyżka mąki i łyżka cukru. Całość lekko
zagniotłam i włożyłam do lodówki. Następnie ciasto na
tartaletki: żółtko ubiłam z 2 łyżkami cukru, dodałam szczyptę
soli, pozostałe masło oraz mąkę. Całość zagniotłam na
jednolitą masę. Foremki nasmarowałam olejem, ciasto rozwałkowałam
bez podsypywania mąką, wycięłam foremkami kółka i dokładnie
wypełniłam środek, gdzie powstała około 3mm warstwa ciasta.
Jabłko starłam na dużych oczkach i wymieszałam z cynamonem, które
później nakładałam do babeczek a na koniec posypywałam
kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180º
przez około 15 minut aż ładnie się zarumieniły.
Poproszę jedna do kawy:-))
OdpowiedzUsuń