Rola warzyw i owoców jest powszechnie
znana. Każdy z nas wie, że są zdrowe i powinniśmy je jeść 5
razy dziennie. Nauka już wielokrotnie dostarczyła nam informacji o
zależnościach między dietą a różnymi chorobami. Zauważyłam,
że zastanawiając się co dzisiaj ugotować na obiad zaczynamy od
mięsa a następnie ewentualnie wybieramy dodatki do niego. Tym razem
u mnie na stole motyw przewodni to papryka. Mam nadzieję, że
chociaż trochę zarażę was jedzeniem warzyw:-)
Składniki:
- 6 średniej wielkości papryk
- pół szklanki ryżu
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- puszka pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć
drobno pokrojoną cebulkę oraz papryczkę chili. Następnie wrzucić
na patelnię mięso mielone i podsmażyć. Całość zalać
pomidorami, doprawić do maku solą i pieprzem i gotować około 15
minut na wolnym ogniu. Na koniec sos pomidorowy mieszamy z ryżem.
Piekarnik nagrzać do 160ºC.
Teraz musimy przygotować paprykę. Odkrawamy górę, środek z
pestkami wyrzucamy i nadziewamy farszem. Całość układamy na
blaszce wysmarowanej olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około
pół godziny aż papryka zrobi się miękka.
To jeden z lepszych pomysłów na paprykę, mniam :)
OdpowiedzUsuńlubię takie kolorowe papryczki... z nadzieniem:-)
OdpowiedzUsuń