wtorek, 29 kwietnia 2014

Makaron razowy z sosem z zielonego groszku i miętą.


Składniki:

  • makaron razowy (300g)
  • śmietana 18% (150ml)
  • masło (50g)
  • cebula (1 średniej wielkości)
  • groszek zielony (200g)
  • garść listków mięty
  • cukier trzcinowy (2 łyżeczki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:



Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Posypać cukrem i pozwolić by się skarmelizował. Dodać zielony groszek i smażyć około 5 minut. Na koniec zalać śmietaną i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i udekorować listkami mięty.





3 komentarze:

  1. pysznie wygląda

    Zapraszam do siebie na konkurs makaronowy
    http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/danie-z-makaronem-lubella-dla-dzieci.html

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię połaczenia miety z warzywami, fajny pomysł na ciepłą kolację... a mieta już w ogródku rosnie i pachnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też mięty pod dostatkiem :) A dziś na kolacji przyjaciele vege ;) Pomysł w sam raz.

    OdpowiedzUsuń