czwartek, 4 maja 2017

Gryczanka, czyli owsianka inaczej - albo kochasz albo nienawidzisz.


Czy kasza gryczana musi być tylko dodatkiem do dań wytrawnych? Ostatnio spróbowałam kaszę gryczaną w formie owsianki. Dwu smakowa, pierwsza dyniowa z korzennymi przyprawami oraz druga czekoladowa. Razem dały bardzo smaczne połączenie. Faktem jest, że konsystencja gryczanki jest bardzo ciekawa i może nie każdemu podpaść do gustu, dlatego z osobami, które miały okazję skosztować stwierdziliśmy, że można ją kochać albo nienawidzić.

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki ugotowanej lub upieczonej dyni
  • imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon
  • łyżeczka masła orzechowego
  • łyżka kakaa
  • szklanka mleka
  • stewia do smaku

Sposób przygotowania:


Kaszę ugotuj w dwóch szklankach wody. Po ugotowaniu podziel na dwie części. Pierwszą zmiksuj z dużą ilością przypraw, dynią, stewią oraz połową szklanki mleka. Drugą z kakaem, połową szklanki mleka, stewią oraz masłem orzechowym. Podaj w pucharkach przekładając warstwami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz