poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Niskowęglowodanowy sernik, czyli deser z dużą zawartością białka



Często podczas diety odradza się spożywania jakichkolwiek słodkości. Trudno się dziwić gdyż takie produkty zawierają ogromne ilości cukru oraz tłuszczu. Podczas jedzenia odczuwamy niesamowitą przyjemność jednak zaraz potem odczuwamy duże poczucie winy. Możemy jednak pozwolić sobie na małe przyjemności jeżeli dobrze dobierzemy składniki. Poniższy przepis na sernik jest wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy a przy okazji też bezglutenowy. Bardzo wilgotny i smaczny.

Składniki:


500g chudego twarogu
6 jajek
cytryna
200g orzechów brazylijskich
50g masła
3 łyżki masła orzechowego


Sposób przygotowania:


Orzechy posiekaj bardzo drobno lub zmiel przy pomocy blendera. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż na małą blaszkę do pieczenia wysmarowaną masłem. Wstaw do lodówki na około pół godziny.

Twaróg zmiksuj z jajkami i ewentualnie słodzikiem jeżeli chcesz by sernik był słodki. Dodaj sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszaj. Wlej do blaszki wyłożonej orzechami i piecz w temperaturze 160ºC przez 40 minut.


Kiedy sernik ostygnie posmaruj go masłem orzechowym.



1 komentarz:

  1. jadłam juz sernik z masłem orzechowym i jest naprawdę przepyszny

    OdpowiedzUsuń