Często
podczas diety odradza się spożywania jakichkolwiek słodkości.
Trudno się dziwić gdyż takie produkty zawierają ogromne ilości
cukru oraz tłuszczu. Podczas jedzenia odczuwamy niesamowitą
przyjemność jednak zaraz potem odczuwamy duże poczucie winy.
Możemy jednak pozwolić sobie na małe przyjemności jeżeli dobrze
dobierzemy składniki. Poniższy przepis na sernik jest
wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy a przy okazji też bezglutenowy.
Bardzo wilgotny i smaczny.
Składniki:
500g
chudego twarogu
6
jajek
cytryna
200g
orzechów brazylijskich
50g
masła
3
łyżki masła orzechowego
Sposób
przygotowania:
Orzechy
posiekaj bardzo drobno lub zmiel przy pomocy blendera. Wymieszaj z
rozpuszczonym masłem i wyłóż na małą blaszkę do pieczenia
wysmarowaną masłem. Wstaw do lodówki na około pół godziny.
Twaróg
zmiksuj z jajkami i ewentualnie słodzikiem jeżeli chcesz by sernik
był słodki. Dodaj sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszaj. Wlej
do blaszki wyłożonej orzechami i piecz w temperaturze 160ºC
przez 40 minut.
Kiedy
sernik ostygnie posmaruj go masłem orzechowym.
jadłam juz sernik z masłem orzechowym i jest naprawdę przepyszny
OdpowiedzUsuń