Quiche
to jedna z moich ulubionych potraw. Bazą tej potrawy jest jednak
kruche ciasto przygotowane z mąki oraz masła. To powoduje, że
quiche nie jest zaliczany do potraw dietetycznych. Dlatego wpadłam
na pomysł by quiche upiec bez spodu – sam farsz. Jest to wyjątkowo
korzystne dla osób, które dbają o linię lub chcą zwiększyć
masę mięśniową i szukają potraw wysokobiałkowych.
Składniki:
- pierś z kurczaka (200g)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 3 jajka
- 100ml śmietany 12%
- 100ml mleka
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, papryka ostra, suszona kolendra
Sposób przygotowania:
Na
oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy lekko się
zeszkli dodaj posiekany czosnek. Pokrój kurczaka oraz paprykę w
kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj wszystkie przyprawy.
Przełóż do naczynia do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia
i zalej mieszaniną jaj, śmietany i mleka. Włóż do nagrzanego
piekarnika (180ºC) na 30
minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz