Połączenie
czerwonego ziemniaka z twarożkiem to bardzo smaczne połączenie.
Dodatkowo bardzo pożywne oraz niskokaloryczne – porcja ma mniej
niż 300kcal (zależy od wielkości ziemniaka). Ponad to to samo
zdrowie. Bataty zawierają przeciwutleniacze w tym witaminę A, która
dobrze wpływa na nasz wzrok oraz koloryt skóry. Twaróg to źródło
wapnia oraz białka. Cebula również nie spełnia tylko i wyłącznie
wartości smakowych jest podobnie jak czerwone ziemniaki silnym
antyoksydantem.
Składniki:
- duży czerwony ziemniak
- 200g twarogu półtłustego
- cebula
- szczypiorek
- 200ml jogurtu naturalnego
- 25g masła
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki
gotuj przez około pół godziny aż miękną. Następnie przekrój
na pół, posmaruj olejem rzepakowym i wstaw do piekarnika na 20
minut aby wierzch ładnie się przypiekł. W tym czasie możesz
przygotować karmelizowaną cebulę. Cebulę pokrój w piórka i
podsmaż na maśle. Zmniejsz ogień i pozwól cebuli zmięknąć.
Twaróg wymieszaj z solą, pieprze, jogurtem oraz posiekanym
szczypiorkiem. Na podpieczone ziemniaki ułóż łyżkę cebuli a
następnie twaróg.
powiem szczerze, że czerwonych ziemniaków jeszcze nie jadłam. Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńto troche taka wersja pyrów z gzikiem... chyba sobie jutro zrobie tylko musze poszukac czerwonych ziemniaków!
OdpowiedzUsuń