Pizza
to jedna z uwielbianych przez nas potraw typu fast food. Co tak
naprawdę sprawia, że zaliczana jest do tej grupy? Prawdopodobnie
przez wysoką kaloryczność, niską zawartość błonnika, dużą
zawartość tłuszczu oraz dobór niezdrowych składników
dodatkowych. Można ten problem rozwiązać przez odpowiednie
przygotowanie i wykorzystanie zdrowych, wartościowych produktów
takich jak mąka pełnoziarnista, oliwa z oliwek, siemię lniane.
Możemy przygotować własny sos oraz użyć wysokiej jakości
składniki jako dodatki do pizzy np. biała mozzarella oraz łosoś
(dodatkowy bonus spożywania ryb, których w Polsce je się stanowczo
za mało). Fakt jest taki, że przygotowanie jest trochę
pracochłonne (wyrabianie ciasta, czas oczekiwania aż ciasto
wyrośnie, pieczenie) ale jeżeli uświadomimy sobie, że podczas
zamawiania pizzy na telefon zazwyczaj czekamy godzinę a cena
zazwyczaj też jest bardzo wysoka – przygotowanie własnej wydaje
się bardzo korzystnym (nie tylko dla zdrowia ale i portfela)
pomysłem
Składniki
(składniki na 3 cienkie placki)
- mąka pełnoziarnista (800g)
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 50ml oliwy z oliwek
- łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- spora szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na sos:
- mała cebulka
- 250g pomidorów z puszki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oregano
- sól i cukier do smaku
Dodatkowo:
- 100g wędzonego łososia
- 2 kulki mozzarelli (250g)
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
W
ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier, sól, gałkę
muszkatołową, oliwę, siemię lniane oraz 100g mąki. Wszystko
dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około pół
godziny. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaj resztę mąki i
zagnieć ciasto. Może to potrwać nawet parę minut. Na początku
ciasto może się trochę kleić ale w miarę ugniatania powinno
stawać się bardziej sprężyste i zaczynać odchodzić od ręki.
Odstaw ciasto przykryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na
około godzinę.
Aby
przygotować sos drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oleju. Kiedy
lekko się skarmelizuje dodaj posiekany czosnek. Zalej pomidorami i
gotuj na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą,
pieprzem, cukrem oraz ziołami.
wyglada ciekawie, inspirujący ten łosoś na pizzy
OdpowiedzUsuń