środa, 18 maja 2016

Krem brokułowy z serowymi grzankami i orzechami włoskimi – jedna z pięciu porcji warzyw w ciągu dnia



Brokuły to super warzywa. Zawierają przede wszystkim przeciwutleniacze (kwercetynę, glutation, beta-karoten, indole, witaminę C, luteinę, glukarat, sulforaphan), które są niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych. Mają silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwcholesterolowe, przeciwwirusowe oraz korzystnie działają w chorobie wrzodowej. Niestety część ludzi skarży się na wzdęcia po spożyciu brokułów. Oczywiście można temu zapobiec stosując różne przyprawy np. czosnek, kminek, imbir oraz kolendra. Więc jedzmy brokuły w różnych postaciach ponieważ wyjdzie to nam na zdrowie!!!

Składniki:


  • 2 brokuły
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kurkuma, imbir, mielona kolendra, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • pieczywo na grzanki
  • 2 łyżki tartego sera
  • łyżka siekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:


Na oleju podsmaż posiekana w piórka cebulkę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek i chwilkę podsmaż. Następnie dodaj rozdrobnione brokuły i zalej wodą. Gotuj około pół godziny a następnie zmiksuj dodają wszystkie przyprawy. Sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczkę imbiru, łyżeczkę kolendry oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej.


Do miseczki wlej krem, ułóż na nim kromkę chleba, posyp serem i zapiecz aż ser się rozpuści. Na koniec posyp orzechami włoskimi.



1 komentarz:

  1. .. na pewno zdrowe i fajny pomysł z orzechami... osobiście lubię z płatkami migdałow oczywiście prazonych

    OdpowiedzUsuń