Jabłecznik z dużą
ilością błonnika to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla osób,
które preferują zdrowy tryb życia. Błonnik w poniższym przepisie
zawarty jest w płatkach owsianych, mące pełnoziarnistej, siemieniu
lnianym oraz jabłkach (chociaż tu w mniejszej ilości).
Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest pyszny. Można
serwować go na ciepło z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi.
Składniki:
- 5 jabłek
- 150g masła
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- pół szklanki maki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- łyżeczka esencji waniliowej
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać
wszystkie suche składniki. Płatki owsiane, siemię lniane, mąkę,
cukier puder. Następnie dodajemy masło, olej jajka, cynamon i
esencję waniliową i wszystko razem ugniatamy. Dzielimy ciasto na
dwie części. Pierwszą wykładamy równomiernie do natłuszczonej
foremki i pieczemy 15 minut w 180ºC.
W tym czasie możemy zetrzeć jabłka na dużych oczkach. Kiedy spód
się lekko podpiecze wykładamy jabłka a następnie pozostałą
część ciasta. Pieczemy kolejne 30 minut do złotego koloru.
mam ochote na dobre słodkie i zdrowe.....dzis przygotuję!!!
OdpowiedzUsuń