piątek, 30 października 2015

Wysokobłonnikowy jabłecznik



Jabłecznik z dużą ilością błonnika to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla osób, które preferują zdrowy tryb życia. Błonnik w poniższym przepisie zawarty jest w płatkach owsianych, mące pełnoziarnistej, siemieniu lnianym oraz jabłkach (chociaż tu w mniejszej ilości). Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest pyszny. Można serwować go na ciepło z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi.


Składniki:

  • 5 jabłek
  • 150g masła
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • pół szklanki maki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:



W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Płatki owsiane, siemię lniane, mąkę, cukier puder. Następnie dodajemy masło, olej jajka, cynamon i esencję waniliową i wszystko razem ugniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą wykładamy równomiernie do natłuszczonej foremki i pieczemy 15 minut w 180ºC. W tym czasie możemy zetrzeć jabłka na dużych oczkach. Kiedy spód się lekko podpiecze wykładamy jabłka a następnie pozostałą część ciasta. Pieczemy kolejne 30 minut do złotego koloru.


1 komentarz: